A Chemie Halle európai álma véget ért tragédiában 45 évvel ezelőtt

Az 1970-71-es szezon harmadik helyszíne a klub szokásos közepes rangú rangsorának üdvözlő szünete volt, és a következő szezonban a klub történetének második alkalommal szerezte meg az európai futball bónuszát. Halle, az Uefa Kupa megnyitó fordulóján játszott PSV Eindhovennek, hevesen játszott, hogy otthon tartsa a holland oldalt. Második láb azonban nem lenne.

1971. szeptember 28-i korai órákban 11 embert öltek meg és 19-et megsérültek, amikor egy szörnyű tűz meggyújtotta a Hotel t Silveren Seepaerdet, amely az Eindhoven főpályaudvarával szemben található.Ez volt a szálloda, ahol a Chemie Halle párt a PSV-vel szembeni visszatérés előtti éjszaka tartózkodott.

Először egy elhaladó buszvezető észrevette, hogy 5.30. az öregedő épület és a gyorsan terjedő lángok halálosan a főcsarnok lépcsőjébe kerültek. Ez volt az idő, mielőtt a szállodák és szórakoztató helyszínek kötelező építési és tűzvédelmi sportfogadás bónuszok kódjai léteztek volna, így a Silveren Seepaerdnek nem volt tűzálló, nincs dedikált tűzjelzője, nincs tűzjelzője, hogy figyelmeztesse a 86 vendéget és a kevés tűzoltó készüléket. Hogyan sértette meg Barcelona az esélyeket, és egy évtizeddel nem sikerült megnyerni a La Liga-t?Erőszakra kényszerítve, a megmentők összegyűltek a konyha emelt sík tetőjére, és lefoglalták az ágyneműket, hogy összekapcsolódjanak a vendégek számára a második és a harmadik emeleten lévő ablakokból. 15-fős Halle párt menekült el így, de sajnos nem minden. Erhard Mosert, egy 20 éves játékos, rosszul törte le a lábát, amikor ugrott, és tragikusan a 21 éves Wolfgang Hoffmann eredménye még rosszabb volt. Az ablakból kilépett a célpontból, egy tetőablakban lezuhant, és végzetes ütközést szenvedett az alábbi konyhai padlóra való leszálláskor. Klaus Urbanczyk bátran vezette a megmentési erőfeszítéseket belsejében.A pár maradt az égő épületben mindaddig, amíg a feltételek megengedték, hogy ébressék a vendégeket, és üzembe helyezzék őket az evakuálási pontra. Amikor a helyzet kritikus pontra romlott, a párnak át kellett ugrani egy harmadik emeleti ablakon keresztül az ágyneműhöz. Urbanczyk szörnyű, karrier-végzős sérüléseket szenvedett a törött üvegből, és a kórházba rohant, ahol a jobb lábának egy része amputált és szükséghelyzetben vérátömlesztésre volt szüksége. A játékos egy hónapot költött kórházban.

A tűzoltóság két órát vett igénybe, hogy a láng ellenőrzése alatt álljon, és a többi fekete szerda végül eloltotta azt. A tűz kezdetét sosem határozták meg.A halálesetek közül kilenc halt meg a szobájukban, a másik két haláleset, köztük a szegény Wolfgang Hoffmann, a felső emeletekről való ugrással történt sikertelen próbálkozások eredménye. Túlélők több tucatját unibet internetes fogadóirodák kezelték a füst belélegzésének és a belélegzés hatásainak.

A keleti német párt nagy méltóságot mutatott a szörnyű esemény után, és széles körben dicsérte bátorságuk, önzetlenségük és visszafogottságuk miatt. A klub tisztviselői azonnal visszavonultak az Uefa Kupából, és ha nem sikerült ismét pályázni az európai versenyre, a Chemie Halle soha nem volt alkalom arra, hogy az 1971-es szellemeket pihenjen. Ez PSV: a gyári munkások csapatától a holland bajnokokig.

Ez a sötét mese legalább egy kissé bámulatosabb jegyzettel zárul.Guus Hiddink a tragédia idején PSV-játékos volt, és amikor a rendezvény 35-es évfordulója 2006-ban közeledett, kiemelkedő szerepet játszott a Németországban a most vezetett PSV-csapat és a Hallescher FC között játszott emlékmű megszervezésében. a régi Chemie Halle klub jelenlegi napjainak megtestesülése.

A tűz után Eindhoven helyi lakosai megnyitották az ajtókat, és menedéket biztosítottak a Chemie Halle pártnak, és ezek a családok erős kapcsolatokat tartottak fenn az évtizedek során. A PSV látogatása csodálatra méltó gesztus volt, amely tovább erősítette a két nagyon különböző klub közötti erős szolidaritást, amely örökre összegyűlt a legtragikusabb körülmények között.